2012-03-24

Mitt i jävla prick!

4 tecken på låg självkänsla

Vet du inte om du har en låg självkänsla? Då kan du läsa den här artikeln och själv känna efter.

Ibland är det inte lätt att veta om man har en låg självkänsla, vad kännetecknar egentligen en låg självkänsla? Det finns ganska många tecken men jag tänkte skriva om fyra av dem.

Det första tecknet är att man har ett väldigt stort bekräftelsebehov. Det innebär att man ständigt vill att andra människor ska se en och gärna berömma en. Om det är på privatlivet eller i jobbsammanhang spelar ingen roll, man vill bli gillad i alla sammanhang och tillställningar. Det innebär också att det är av ytterst stor betydelse att vara duktig och uppskattad, helst ska andra såsom chef, barn, vänner, partner säga hur duktig och uppskattad man är. Dock räcker det inte, eftersom man ändå inte känner sig tillräckligt bra.

Det andra tecknet är att man vill vara alla till lags. Som jag sa i det första tecknet så vill man bli omtyckt av alla och då innebär det att man har svårt för att säga nej och sätta gränser. Det innebär att även om man har ett pressat schema och inte har tid så säger man ändå ja. Det som är ironiskt är att man oftast själv har svårt för att be om hjälp - då kan man ju anses som jobbig och krävande.

IMG_0318.JPG

Det tredje tecknet innebär att man ständigt jämför sig själv med andra. Man anser att man är mycket sämre och värdelös jämfört med alla andra, andra är fantastiska och är så bra på allt de gör medans du bara är dålig och misslyckas jämt.

Det fjärde och sista tecknet går ut på att man hatar att misslyckas med något. Man avskyr att förlora och misslyckas med något. Det innebär att man mår otroligt dåligt av att få kritik och bli sänkt, om man misslyckas med något identifierar man sig genast som misslyckad som människa.

Text och bilder: Sajtvärd, Mia

Inga kommentarer: